Vastapaistetut blinit ovat täydellinen talvipäivän herkku. Valitse perinteiset tai omat suosikkitäytteesi ja nauti niiden täyteläisestä mausta. Suuremmalle seurueelle blinit voi paistaa kätevästi pannukakun muodossa, ja taikinaa voi muokata eri ruokavalioihin sopivaksi.
Tarjoa blinit vastapaistettuina ja kuumina syöjille sopivien täytteiden kanssa. Perinteisiä täytteitä ovat mäti, sipulisilppu, suolakurkku ja smetana tai ranskankerma. Kaikki eivät ole mädin ystäviä, ja silloin täytteiksi käyvät myös kylmäsavulohi, sienisalaatti tai katkarapu- ja savukalatäytteet. Hyvä vaihtoehto on myös luonnonkala, jota saa kaupasta kätevästi säilykepurkissa. Vain mielikuvitus on rajana! Vegaanit voivat herkutella blineillä vaikkapa punasipulilla maustetun savutofutahnan, porkkanasta valmistetun kylmäsavulohen, porkkalan tai merileväkaviaarin kanssa. Laita täytteet erikseen omiin kippoihinsa, niin jokainen voi valita suosikkinsa.
Blinejä voit tarjota myös jälkiruokana esimerkiksi liköörillä maustettujen pakastemansikoiden ja kermarahkan tai hunajalla maustetun smetanan kanssa.
Blinit Marttojen tapaan
(noin 10 bliniä)
Ainekset
- 2 ½ dl maitoa
- 10 g hiivaa
- 1 dl kermaviiliä tai piimää
- 1 ½ dl tattarijauhoja
- 1 dl vehnäjauhoja
- ½ tl suolaa
- 1 keltuainen
- 2 rkl sulatettua voita tai margariinia
- 1 valkuainen
Valmistus
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
- Lisää kermaviili tai piimä ja jauhot.
- Anna taikinan seistä peitettynä huoneenlämmössä vähintään 2–4 tuntia.
- Sekoita kohonneeseen taikinaan suola, keltuainen, rasva ja kovaksi vaahdoksi vatkattu valkuainen.
- Paista taikinasta paksuhkoja ohukaisia (molemmin puolin) blini- tai ohukaispannulla.
Vinkki! Käytä mietoa lämpöä, jotta blinit ehtivät kypsyä sisältä. Käyttämällä pelkästään tattarijauhoja saat blineistä gluteenittoman version.
Blinipannukakku
– gluteeniton (36 palaa)
Ainekset
- 7 dl maitoa
- 1 prk (200 g) kermaviiliä
- ½ hiiva
- 3 dl tattarijauhoja
- 1 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 3 kananmunaa
- 1 ½ tl suolaa
- ½ dl öljyä
Valmistus
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maidon joukkoon. Lisää kermaviili ja sekoita tasaiseksi. Sekoita taikinaan jauhot ja anna seoksen seistä huoneenlämmössä noin 30 minuuttia.
- Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pane myös tyhjä uunipannu uuniin kuumenemaan.
- Riko taikinaan kananmunat. Mausta taikina suolalla ja sekoita joukkoon öljy.
- Nosta uunipannu pois uunista ja aseta leivinpaperi varovasti pannulle. Kaada taikina uunipannulle leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisessa uunissa hieman keskitasoa alempana 25–30 minuuttia. Leikkaa pannukakku pieniksi annospaloiksi ja tarjoa herkullisten blinitäytteiden kanssa.
(Ohje ja kuva: K-Ruoka)
Savukalamousse
Ainekset
- 400 g lämminsavustettua kirjolohta
- 1 rkl tilliä (hienonnettuna)
- 150 g (1 prk) ranskankermaa
- 35 g (1 prk eli 57/35 g) kapriksia
- 1 rkl sitruunamehua
- ½ tl mustapippuria
Valmistus
Poista kalasta tarvittaessa ruodot ja nahka. Hienonna kala ja tilli kulhoon. Lisää muut aineet ja sekoita. Siirrä jääkaappiin tekeytymään vähintään 30 minuutiksi.
Merileväkaviaari
(vegaani)
Ainekset
- ½ dl vegaanimajoneesia
- ½ dl hapatettua kaurakermaa
- 170 g mustaa leväkaviaaria
- 1 pieni punasipuli
- 3 rkl tillisilppua
- mustapippuria myllystä
Valmistus
- Sekoita majoneesi ja kaurakerma keskenään smetanamaiseksi seokseksi.
- Lisää joukkoon leväkaviaari, hienonnettu sipuli ja tilli.
- Mausta mustapippurilla ja tarjoa heti.
Mateenmätiä blinien kanssa
Jos pyydyksiin on uinut made, voit herkutella blineillä myös mateenmätitäytteellä.
Tässä ohjeet kalan käsittelyyn:
Leikkaa mätipussi auki ja valuta mäti varovasti astiaan.
Vatkaa mätiä jonkin aikaa lankavispilällä tai haarukalla, jotta siinä olevat säikeet tarttuvat vispilään.
Pakasta mäti vuorokaudeksi, jotta siinä olevat mahdolliset lapamadonmunat kuolevat.
Ennen tarjoilua anna mädin sulaa. Lisää siihen sitten suolaa, pippuria, sipulisilppua, smetanaa ja tillisilppua.
Vegaaniset blinit
(16 pientä tai 10 isoa bliniä blinipannulla)
Ainekset
- 2 dl kaurajuomaa
- 2 dl kaurapohjaista ”jogurttia”
- 2 tl kuivahiivaa
- 2 ½ dl tattarijauhoja
- 1 dl vehnäjauhoja
- ¾ tl suolaa
- 1 ½ dl vich
- rypsiöljyä paistamiseen
- tilliä viimeistelyyn
Valmistus
- Lämmitä kaurajuoma ja -jogurtti hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (42 astetta). Liuota hiiva nesteeseen. Lisää jauhot ja sekoita. Peitä kulho liinalla ja anna kohota huoneenlämmössä kahden tunnin ajan.
- Valmista tofutahna: Valuta tofu ja murenna se haarukalla. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita tahnan ainekset kulhossa ja siirrä seos jääkaappiin tekeytymään.
- Sekoita kohonneeseen taikinaan suola ja vichy juuri ennen paistamista, jotta blineistä tulee kuohkeita.
- Säädä liesi keskilämmölle ja kuumenna lettu- tai blinipannu. Lisää pannulle öljyä ja annostele taikina: noin ½ desiä lettupannulle ja vajaa desi blinipannulle. Kypsennä blinejä, kunnes pintaan muodostuvat kuplat puhkeavat. Käännä blinit ja paista, kunnes toinen puoli saa väriä. Valuta pannun reunoille öljyä sudin avulla kääntämisen jälkeen. Tarjoa blinit kuumina tofutahnan kanssa. Viimeistele annokset tillillä.
(Yhteishyvä)

Kasvistäyte blineille
Ainekset
- ½ dl (n. 30 g) aurinkokuivattu tomaattisuikaleita hienonnettuna
- ½ (á 50 g) pientä punasipulia
- ½ dl basilikaa hienonnettuna
- ripaus mustapippuria
Valmistus
Hienonna kuorittu sipuli. Sekoita aurinkokuivatut tomaatit, sipuli ja basilika keskenään. Mausta mustapippurilla. Tarjoa blinien ja ranskankerman kanssa.
Katkaraputäyte
Ainekset
- 180 g (1 ps) pakastekatkarapuja
- 1 rkl tilliä
- 1 rkl basilikaa
- 200 g (1 prk) raejuustoa
- 75 g (½ prk) ranskankermaa
- ½ tl suolaa
- ¼ tl rouhittua mustapippuria
Valmistus
Valuta sulaneita katkarapuja noin 15 minuuttia. Hienonna yrtit. Mittaa kaikki aineet kulhoon ja sekoita. Siirrä jääkaappiin tekeytymään vähintään 30 minuutiksi.
Savuinen tofutahna
(vegaani)
Ainekset
- 300 g (1 pkt) kylmäsavutofua
- 50 g punasipulia (1 pieni)
- 150 g (1 rs) kauralevitettä
- 1 dl tilliä hienonnettuna
- 2 ½ rkl sitruunamehua
- ripaus mustapippuria rouhittuna
Sitruunasmetana
Ainekset
- 1 (luomu)sitruunan kuori
- 1 rkl sitruunamehua
- ½ ruukkua tilliä
- 240 g smetanaa
- ½ tl suolaa
- ripaus mustapippuria myllystä
Valmistus
Huuhdo sitruuna, raasta sen kuori ja purista mehu. Hienonna tilli. Sekoita sitruunasmetanan ainekset keskenään.