Niinpä - täytyyhän jonkun ne aurinkopaneelit asentaakin. Tässä jutussa pitkän linjan aurinkopaneeliasentajat Niko ja Kasper kertovat, miten aurinkosähköjärjestelmän pystyttäminen sujuu asentajan näkökulmasta.
Se oli kahden miehen puolentoista työpäivän urakka, kun 15 aurinkopaneelin aurinkosähköjärjestelmä lähti käyntiin. Aurinkopaneelit tekevät auringonvalosta energiaa Juvan Ylämaalla.
Paikallis-Sähkö Oy:n sähköasentajat Niko Miettinen ja Kasper Pärnänen tulivat Juvalle maanantaiaamuna töihin, ja jo tiistaina iltapäivällä 15 paneelia oli nostettu tiilikatolle ja kytketty verkkoon.
Aurinkopaneelien suosio on lähivuosina kasvanut huimasti. Yhä useampi kuluttaja haluaa hiilijalanjälkensä pienemmäksi hankkimalla taloonsa aurinkopaneelit. Samalla aurinkoenergia keventää omaa sähkölaskua.
Miten aurinkopaneelien asennus etenee?
Nikon ja Kasperin mukaan asennustyöt sujuvat hyvin kahden miehen voimin. Toinen asentajista aloittaa kaapeleiden vedon ja invertterin pohjan kiinnittämisen. Toinen nousee katolle rakentamaan aurinkopaneelien alumiinista asennusrimoitusta. Aurinkopaneelit ovat 10-15 sentin korkeudella katosta.
– Tiilikatto on katoista haastavin. Tässä kohteessa meillä on ollut käytössä Oriman kattokiinnikkeet. Tiilikattokin on paneelien asennuksen suhteen helppo, kun se ei ole jyrkkä. Haastavimpia ovat mansardikattotalot. Niissä aurinkopaneelia joutuu asentamaan melkein pystyyn, Niko Miettinen kertoo.
Yhden aurinkopaneelin mitta on noin 1x1,7 metriä. Painoa paneelilla on vajaat 20 kiloa. Kuopiolaiset Niko Miettinen ja Kasper Pärnänen nostivat aurinkopaneelit katolle kahteen mieheen. Toinen työnsi paneelin tikkaita pitkin ylös, ja toinen nosti paneelin katolle.
– Onneksi sattui kohtuullisen tyyni, puolipilvinen asennuspäivä. Tuulessa parin neliön aurinkopaneeli on melkoinen purje. Auringonpaisteessa tumman paneelin päällä voisi paistaa vaikka kananmunan. Yhtään paneelia meiltä ei ole tippunut, eikä kumpikaan ole tuulessa lentänyt paneeli kainalossa maahan. Tosin muniakaan ei ole ehditty paistaa, Niko Miettinen nauraa.
Turvallisuus ennen kaikkea
Asennustyössä työturvallisuus on tärkeää, kun työskennellään katoilla. Molemmat asentajat pukevat ylleen turvavaljaat ja pitävät huolen työturvallisuudestaan.
– Turvavaljaat ja turvaköysi on ehdoton edellytys kattotyössä. Ilman valjaita ja turvaköyttä sinne ei mennä, asentajat sanovat.
Aurinkopaneelin asennus valmiin rimoituksen päälle sujui sutjakkaasti. Miehet nostivat kaikki 15 paneelia katolle ja asensivat ne alumiinikannakkeisiin parissa tunnissa. Sen jälkeen paneelit ruuvattiin kiinni, ja paneelijohdot kytkettiin yhteen, ja varsinainen asennustyö oli tehty; tavarat vielä pois katolta ja miehet takaisin maanpinnalle.
Maallikon silmin homma oli valmis. Vaan eipä ihan vielä ollut…
Niko Miettinen kytki vielä invertterin talon sähkötauluun. Kasper Pärnänen teki loppumittaukset sekä täytti asennus- ja mittauspöytäkirjan. Vielä omistajille invertterin käyttöopastus ja työn tilaajan kuittaus asiapapereihin, ja niin urakka oli oikeasti valmis.
Invertterin näyttö kertoi, että aurinkovoimala tuottaa sähköä.
Sähköasentajat olivat niin huolellisia ja tarkkoja, että siivosivat jokaisen johdonpätkän, pakkausmuovin ja -pahvin pois. Täyteen pakattu auto lähti kohti Kuopiota odottamaan seuraavaa Lumme Energian aurinkosähköjärjestelmän asennusta.
Teksti ja kuvat: Kari Toiviainen