Viisi vinkkiä omakotitalon aurinkopaneelien asennukseen

Takaisin

Harkitsetko aurinkopaneelieita omakotitalon katolle? Jos omakotitalon katolle paistaa kesäkuukausina jatkuvasti aurinko, voi kodinomistajaa alkaa kutkuttaa ajatus omasta aurinkovoimalasta. Järkevästi sijoitettujen ja oikein mitoitettujen aurinkopaneelien avulla voi kuitata keskimäärin 10–20 prosenttia omakotitalon energiantarpeesta.

Oma aurinkovoimala lisää energiaomavaraisuutta ja on siksi mainio tapa säästää sähkölaskuissa. Paikallisesti tuotettu uusiutuva sähkö on uusiutuvaa, ja modernit tekniset energiaratkaisut nostavat kiinteistön arvoa.

Aurinkopaneelien avulla omakotiasuja voi saada pieniä lisätienestejä, kun ylijäävän energian voi myydä sähköverkkoon. Aurinkoenergian avulla voi myös säästää sähköauton latauskustannuksissa.

Aurinkopaneelien keskimääräinen pakettihinta on omakotitalossa noin 8 000–9 000 euroa. Töiden osuus kustannuksista on kotitalousvähennyskelpoista. Hyvillä laitteilla ja ammattitaitoisella asennuksella on pitkät takuuajat – kunnolliset, pohjoisiin olosuhteisiin suunnitellut paneelit ja kiinnikkeet kestävät katolla hyvinä jopa 30 vuotta.

Aurinkopaneelit vaativat alleen tukevan katon

Ennen aurinkopaneelikaupoille säntäämistä kannattaa suunnata katse omakotitalon katolle. Vapaata kattopinta-alaa tulisi löytyä vähintään noin 2 x 9 metriä, jotta katolle mahtuu ainakin kahdeksan paneelia. Lisäksi katon tulisi olla hyvässä kunnossa, jotta paneeleja ei tarvitse heti irrottaa lähestyvän kattoremontin tieltä.

”Kaikenlaisille katemateriaaleille löytyy kiinnikkeet, mutta mineriittikatoille paneeleja ei yleensä asenneta, sillä ne ovat lähtökohtaisesti vanhoja ja vaativat korjausta. Myös elinkaarensa loppupäässä olevat pelti- ja tiilikatot kannattaa uusia tai kunnostaa ennen aurinkopaneelien asentamista”, Kinnunen neuvoo.

Harjakatto on paras asennuspohja, sillä siinä on valmiiksi luonteva kallistuskulma. Harjakatolle asennettavat paneelit eivät myöskään yleensä tarvitse erillistä rakennuslupaa, sillä ne eivät muuta kattoprofiilin muotoa. Tasakatolle asennettavat kallistettavat aurinkopaneelit voivat tarvita rakennusluvan – asia kannattaa tarkistaa asuinkunnan rakennusvalvonnasta.

Paras hyöty aurinkopaneeleista irtoaa eteläkatolla

Myös katon ilmansuunnilla on väliä. Kaikkein ihanteellisin paikka aurinkopaneeleille on varjoton eteläkatto. Aamu- ja ilta-auringon puolelle jäävä katto on myös Suomen olosuhteissa mahdollinen asennuspaikka, sillä meillä aurinko paistaa kesällä pitkään ja korkealta.

Jos asuinrakennuksen katto on vanha, pieni tai kallellaan pohjoiseen, kannattaa miettiä, voisiko paneelit asentaa, vaikka ulkorakennuksen katolle ja tehdä sieltä vedot päärakennukseen, jos rakennuksessa ei valmiiksi ole kolmevaihesähköä. Myös maa-asennus omakotitalon pihalle on mahdollista, mutta maakenttätelineille saatetaan tarvita rakennuslupa.

Paneelien määrä suhteutetaan omakotitalon energiantarpeeseen järkevästi

Kun paneeleille on löytynyt sopiva paikka, kannattaa seuraavaksi perehtyä tarkemmin paneelien tarjoamaan tehontuottoon. Jos omakotitalon energiankulutus on lähtökohtaisesti pientä, niin kattoa ei kannata latoa täyteen paneeleita.

Paneelien teho ja määrä kannattaa suhteuttaa omakotitalon laskelmalliseen energiankulutukseen. Pieni ylimitoitus voi toki olla järkevää, jos energiankäyttö tulevaisuudessa kasvaa ja on tarkoitus esimerkiksi ladata sähköautoa.

Yleisin Lumme Energian asentama paneelimäärä on omakotitalossa 14 kappaletta. Tämä riittää yleensä isommankin perheen tarpeisiin ja myös sähköauton lataamiseen.

Laitteistoa voi toki täydentää myöhemmin ja siihen voidaan liittää, vaikka aurinkosähköllä ladattava akusto. Lisäksi ohjauksien avulla voidaan rakentaa järjestelmiä, jotka esimerkiksi lämmittävät omakotitalon käyttöveden ajastetusti pelkällä aurinkosähköllä. Tällöin voidaan päästä jopa 30 prosentin säästöihin ostosähkön vuosikulutuksessa.

Aurinkopaneelien lopullinen hinta määräytyy tarkastuskäynnillä

Sähkönkulutuksen ja -tuoton suhteen arvioinnissa ei tarvitse turvautua arvailuun, vaan Lumme Energian asiantuntijat tarjoavat päätöksen tueksi laskelmia, jotka perustuvat tuotantosimulaatioihin.

Lue, miten aurinkosähkön tuottoa voi ennustaa.

Oman energian kaupastamme saa nopeasti ensimmäisen tarjouksen, mutta kun asiantuntija käy asiakkaan kanssa kohteen tietoja tarkemmin läpi puhelimessa, arviot niin kulutushyödyistä kuin hankinnan hinnastakin tarkentuvat.

Ennen aurinkopaneelien asennusta asiantuntija tekee vielä tarkastuskäynnin omakotitaloon. Sen yhteydessä voidaan muotoilla lopullinen tarjous, kun selviää muun muassa, millaiset paneelit kohteeseen laitetaan ja minne niiden vaatima invertteri voidaan asentaa. Yleensä invertterille löytyy paikka talon sähköpääkeskuksesta tai eteisestä, joskus invertteri voidaan asentaa myös suojaisaan paikkaan ulkoseinälle.

Ammattilainen asentaa aurinkopaneelit turvallisesti ja oikein

Omakotitaloissa aurinkosähkön tuotantoon käytetään sähköverkkoon liitettäviä vaihtojännitteisiä on-grid-aurinkopaneeleita. On-grid-paneelit saa asentaa vain sähköurakoitsija, jolla on sähköasennusoikeudet.

Paneelien asentaminen on aivan oma taiteenlajinsa, joten se kannattaa aina tilata kokeneelta ammattilaiselta. Kiinnitysjärjestelmän omatoiminen asentaminen saattaa vaikuttaa esimerkiksi kotivakuutuksen kattavuuteen katon osalta tai ammattilaisen asentamien paneeleiden takuuseen.

Lumme Energia on Suomen suurin aurinkovoimaloiden rakennuttaja yhdessä tytäryhtiönsä Solarigon kanssa. Asennettaisiinko aurinkopaneelit sinunkin katollesi? Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

13.01.2025 | blogi

Hektinen maailma kaipaa ketteryyttä - Lumme Energian uusi toimitusjohtaja lupaa ratkaisukeskeistä uutta suuntaa

Lumme Energian uusi toimitusjohtaja Janne Laine on aloittanut tehtävässään 1.1.2025. Laine uskoo, että nopeasti muuttuva energia-ala tarvitsee...

23.12.2024 | aurinkosähkö

Mitä aurinkopaneelien Tier 1 -luokitus tarkoittaa?

Tier 1 on kansainvälinen ja puolueeton luokitus, joka on myönnetty vain niille aurinkopaneelien valmistajille, joilla on taloudelliset edellytykset...

18.09.2024 | blogi

Tiesitkö nämä 6 arkeasi helpottavaa syytä hankkia kodin hälytysjärjestelmä?

Moni mieltää kodin hälytysjärjestelmän tärkeimmäksi tehtäväksi murtosuojauksen, mutta älykäs ja nykyaikainen hälytysjärjestelmä tekee paljon...