Aurinkopaneelit katolla tekivät minusta säähavainnoitsijan. Omat arkiset säähavaintoni liikkuivat aiemmin akselilla sataa tai paistaa. Korkeintaan joskus vilkaisin lämpömittaria, onko ulkona shortsi- vai farkkukeli.
Nyt taivasta tulee vilkuiltua paljon tarkemmin – joku sanoisi syvällisemmin. Nyt jo kiinnostaa, onko taivas sininen, mustanpuhuva vai paksunharmaa. Ja eri variaatioitakin siihen väliin mahtuu.
Taivaankannen reunalta toiselle purjehtivat valkoiset pilvenhattarat eivät vielä suuria tuntemuksia herätä. Mutta annas olla, kun taivas on paksun harmaan pilviverhon peitossa, jopa liikuttaa. Se harmittaa – paneelien tuotto pienenee.
Tuoreena aurinkosähkön käyttäjänä paneelien sähköntuoton seuranta on kiinnostava juttu. Omakotitalon katolla olevat 15 aurinkopaneelia yltävät aurinkoisina päivinä 4000 watin tuottohuippuun.
Jos erillistä tuotannon seurantaa ei ole, niin Invertterin näyttöltä pystyt katsomaan erilaisia tuotantotietoja kuten kuvassa näkyvän aurinkopaneelin hetkellisen tehon.
Kun taivas työntää vettä eikä auringosta ole tietoakaan paksun harmaan pilviverhon takaa, paneelien sähköntuotto ei suinkaan lopu. Eikä paneeli välitä siitäkään, onko kylmä vai lämmin päivä. Pääasia on, että valoa riittää.
Yllättävää itselleni oli, että paneelit tuottavat virtaa pilviselläkin säällä – joskin vähemmän kuin pilvettömänä päivänä. Vasta marraskuun harmaat, lyhyet ja pimeät päivät kertovat, minkä verran paneelit saavat voimaa valosta. Otaksun, että sähköä ei riitä varmaankaan kuin nimeksi.
Jokainen aurinkoinen päivä tekee hyvää paitsi mielelle myös sähkölaskulle. Ensikokemuksen mukaan aurinkoisina keskipäivän tunteina paneelit työntävät energiaa sen verran, että sitä riittää valtakunnan verkkoonkin muille jaettavaksi.
Kun seuraan sähkönkulutuksen tuntipalkkeja sähköyhtiön asiointipalvelusta, on sellaisia aurinkoisia tunteja, jolloin sähkölämmitteisen omakotitalomme sähkönkulutus on 0,01-0,05 kilowattia/tunti. Sehän on juuri ja juuri energiatehokkaan led-lamppujen verran!
Aurinkoenergia lämmittää meillä lämpimän käyttöveden, pitää heti valmiin sähkökiukaan kivet 260-asteisina, pyörittää jääkaapit ja pakastimet, antaa virtaa perheen tietokoneille ja lataa puhelimet. Aurinko keittää päiväkahvit, imuroi pölyt ja pitää vielä televisiotkin valmiustilassa.
Vaikka vuodet eivät ole veljeksiä keskenään, ensimmäisen täyden aurinkosähkökuukautemme sähkönkulutus oli kesäkuussa 260 kilowattituntia pienempi kuin vuosi sitten. Asiantuntijat Motivasta sanovat, että vuosittainen energiatuotannon vaihtelu on 5-10 prosenttia. Sitä en vielä tiedä, miten paljon virtaa myimme Lumme Energialle kesäkuussa. Enkä tiedä sitäkään, paljonko oma hiilijalanjälkeni pienenee.
Parin kuukauden aurinkosähkön käyttäjänä minusta on jo tullut säätietoinen. Sää kertoo jo muutakin kuin onko t-paidan vai pitkähihaisen päivä ja säästänkö vai kulutanko yhteistä energiaamme.