Äly tuo säästöjä sähkönkäytön ajoittamisessa

Takaisin

Jos ajoitat edes osan sähkönkäytöstäsi edullisimpiin aikoihin ja otat avuksesi älyratkaisuja, voit saada aikaan merkittäviä säästöjä asumisessa. Parhaan tilin tekee pörssisähköasiakas, mutta iso osa ratkaisuista kannattaa myös kiinteähintaisen sopimuksen kanssa.

Tuhannen taalan kysymys: kuinka paljon säästän rahaa, jos siirrän sähkönkulutustani vuorokauden tai viikon halvimmille tunneille ja asennutan talooni sähkönkäytön ohjausjärjestelmän?

Vastaus kuuluu, että rahaa säästyy varmasti ja toimet kannattavat aina niin yksityisen talouden kuin yhteiskunnankin näkökulmasta.

Mutta kuinka monta euroa jää sukanvarteen – siihen ei löydy yhtä helppoa vastausta.

Yhtälössä on nimittäin todella paljon muuttujia, kuten seuraavat: Onko koti uusi vai vanha, tiivis vai hatara, iso vai pieni? Millainen lämmitysjärjestelmä on? Mitä kaikkea halutaan uusia? Millaisella budjetilla edetään? Kuinka suuren osan päivän sähkönkäytöstä voin siirtää yöhön tai vaikka ensi viikolle, kun sähkö on halvempaa? Eivätkä kysymykset lopu tähän.

Sähkölämmittäjien suosiossa

Teemu_Kettunen_-_Motiva_OyAsuinrakennusten energiatehokkuuden asiantuntija Teemu Kettunen valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta sanoo, että pientaloissa isoimmat säästömahdollisuudet ovat kohteissa, joissa on varaava sähköinen lattialämmitys ja joissa käyttövesikin lämmitetään sähköisellä käyttövesivaraajalla.

– Sähköistä lattialämmitystä voidaan ohjata esimerkiksi pörssisähköohjaukseen kykenevillä termostaateilla, osaa uusista maa- ja ilma-vesilämpöpumpuista taas laitevalmistajan pörssisähköohjaustoiminnolla tai liittämällä lämpöpumppu ulkoisen palveluntarjoajan ohjauspalveluun.

On myös pörssisähköohjauksen palveluita, joihin käyttövesivaraajaa ja varaavaa lattialämmitystä voidaan ohjata yksinkertaisimmillaan kuormanohjausreleellä. Ohjausta voidaan toteuttaa myös älykkäämmin – Lumme Energian oma sähkölämmityksen ohjauspalvelu Wattimestari on pieni sähköpääkeskukseen asennettava laite, joka ohjaa verkkopalvelun kautta lämmitystä pörssisähkön hintojen, lämpötilaennusteiden ja kodin yksilöllisten asetusten mukaan.

Kettunen lisää, että monipuolisimmat ohjausjärjestelmät keräävät dataa esimerkiksi lämpötila-antureilta, sääennusteesta ja sähkön pörssihinnasta ja säätävät asuinympäristöä näiden tietojen perusteella. Järjestelmiin voi liittää jopa kodinkoneiden ja valaistuksen ohjausta sekä erilaisia turvallisuuteen liittyviä ominaisuuksia.

Piirros_TaloJaLamppu

Ei välttämättä iso investointi

Entä onko mitään rajaa sille, milloin kannattaa vain yrittää tehostaa omaa sähkönkäyttöään ja milloin hankkia ihan oikea ohjausjärjestelmä?

Kettusen mukaan ei varsinaisesti. Ohjaus voidaan tosiaan koota yksittäisten laitteiden ohjauksesta tai toteuttaa keskitetysti. Kokonaisuuden hallinta on helpointa keskitetyllä järjestelmällä, jota säädetään vaikkapa kännykkäsovelluksella.

Yksittäinen kotitalous saa ohjausjärjestelmästä parhaan hyödyn juuri omakotitalossa. Rivi- tai kerrostaloasukkaan ei kannata Kettusen mukaan hankkia omaa ohjauslaitteistoa – poikkeuksena sähkölämmitteiset rivitaloasunnot, joissa lämmön kulutus tulee asukkaan omalle sähkömittarille. Jos hankinnan tekee taloyhtiö ja asennukset ulotetaan taloyhtiön jokaiseen asuntoon, säästöjä saadaan taloyhtiötasolla jopa merkittävästi.

– Asukkaan omien toimien merkitys on pienin kaukolämmitteisissä kerrostaloissa. Toki niissäkin sähkökiuas kannattaa napsauttaa päälle halvan pörssihinnan aikaan ja märkätilojen lattialämmitystä ohjata ohjelmoitavalla termostaatilla, jos sellainen huoneistosta löytyy, Kettunen sanoo.

– Vaikka asukkaalla ei olisi pörssisähkösopimusta, hyvin kalliiden tuntien välttäminen on yleishyödyllistä ja auttaa tehotasapainon hallinnassa. Yksi sähkökiuas ei tee isoa säästöä, mutta monet sähkökiukaat yhdessä jo tekevät.

Lisää laatua asumiseen

Jos päätyy hankkimaan kodin sähkönkäytön ohjausjärjestelmän, kuinka paljon rahaa siihen kannattaa uhrata, jotta investoinnin saa maksettua takaisin kohtuullisessa ajassa? Tässä jälleen vaikea kysymys. Kettunen kertaa, että ohjausta voidaan toteuttaa hyvinkin kevyesti ja edullisesti, jos yksinkertainen riittää. Toisaalta laajempi ohjausjärjestelmä voi olla hyvinkin perusteltu, jos huomioidaan rahan säästön ohella asumisen laadun paraneminen.

– Esimerkiksi eteisen ovelle asennettu kotona/pois-ohjaus säätää kodin yhdellä napin painalluksella poissa-olotilaan, jolloin vaikkapa liedestä sammuu virta ja ilmanvaihtomäärä alenee, Kettunen sanoo.

Nykyään myös muuta kuin lämpöä voi ohjata: esimerkiksi uudemmat ilmanvaihtokoneet ohjaavat itseään CO2- ja kosteusantureiden perusteella ja käyttävät lämmön talteenottoa automaattisesti lämpötila-anturoinnin perusteella.

Wattimestari: uusi energianhallinnan palvelu sähkölämmittäjille

Helpompi ja monipuolisempi kuin rele tai kellokytkin!

Lumme Energian uutuustuote Wattimestari ohjaa sähköpatterit, lattialämmityksen ja lämminvesivaraajan toimimaan enemmän pörssisähkön halvoilla tunneilla – voit säästää sähkölaskusta jopa 40 %. Wattimestariin kuuluu kotiin asennettava ohjauslaite sekä älykäs optimointipalvelu, jota voi käyttää älypuhelimen sovelluksella tai tietokoneella. Voit seurata kotisi sähkönkulutusta tarkasti reaaliajassa.

Tutustu Wattimestariin

Lumme Energia

Kirjoittaja

Lumme Energia tarjoaa hyvää energiaa – ihan joka tasolla ja halki poikki Suomen.

Aiheeseen liittyvät kirjoitukset

01.01.2025 | Omalumme

Valjasta käyttöön kaikki älyvalaistuksen hyödyt

Automaatio nostaa kodin valaistuksen uudelle tasolle. Pimeänä aikana valaistus vaikuttaa tunnelmaan ja mielialaan. Älyvalaistusta voi kokeilla vaikka...

Oletko varautunut kovien pakkasten aikaan?

Pakkasen kiristyessä sähkön hinnat ovat korkeimmillaan ja pienetkin energiansäästöniksit ovat tarpeen. Lämpötilan laskiessa viidestä pakkasasteesta...

17.12.2024 | Energiaa

Olisiko ruukussa kasvava joulukuusi ekologisempi?

Joulukuusen etsiminen tai hankinta on monelle rakas jouluperinne, mutta samalla säälittää puun kaataminen muutaman päivän takia. Millainen ratkaisu...